Voor een aantal tientjes per jaar ben je verzekerd tegen schade door jouw aansprakelijkheid. Waarom is het een van de belangrijkste verzekeringen?
De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) wordt vaak gecombineerd met de inboedel- en de opstalverzekering. De opstalverzekering verzekert het huis zelf en de inboedelverzekering de spullen in het huis. De AVP vangt de financiële lasten op als jij of een gezinslid schade aanbrengt aan anderen of aan bezittingen van anderen. Bij de meeste schades blijven de financiële lasten beperkt tot een paar tientjes. Daar sluit je de AVP niet voor af. Het gaat vooral om de omvangrijke schades die iedereen kunnen overkomen.
Wie zijn verzekerd in de AVP?
Bij het afsluiten van deze verzekering wordt de dekking afgestemd op de gezinssituatie. Hierdoor betaalt een alleenstaande een lagere premie dan een huishouden met twee partners. Een gezin met kinderen betaalt nog weer meer premie. Logisch ook, want de kans op schade is ook groter. Ook logees en huisdieren zijn meeverzekerd op de polis.
De financiële schade kan onbetaalbaar zijn
De meeste schades door aansprakelijkheid kun je zelf wel betalen, maar het kan ook om forsere schades gaan. Jouw zoon besluit bijvoorbeeld om via de auto van de buurman op een dak te klimmen waar een voetbal op is geschopt. Het kan hierbij al gaan om een schade van duizenden euro’s. Bij letselschade kunnen de gevolgen nog veel groter zijn. Jouw zoontje van 10 jaar fietst bijvoorbeeld over de stoep en rijdt een voetganger omver. De voetganger valt en houdt blijvend letsel aan de val over. Door het letsel raakt de ongelukkige invalide en kan nooit meer werken. De schadeclaim uit een dergelijk ongeval is onbetaalbaar als je er niet voor verzekerd bent. Dit is te voorkomen met een aantal tientjes per jaar aan premie.
De kans op een kostbare schadeclaim is klein
Eigenaren van een auto zijn verplicht om minimaal de WA-verzekering af te sluiten. De kans op een zware schadeclaim is voor een motorrijtuig groter dan voor bijvoorbeeld een fietser. De AVP is niet verplicht, maar nog steeds is het mogelijk dat je een grote schade aanricht aan een ander. Daarom zou een verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren niet misstaan. De kans dat je een onbetaalbare schadeclaim ontvangt is klein, maar je moet het risico niet willen lopen. Daarom verzeker je het risico juist.
Biedt jouw AVP nog de juiste dekking?
Bij veranderingen binnen het huishouden kan het noodzakelijk zijn om ook de AVP onder de loep te nemen. Bij gezinsuitbreiding ga je de verzekering bijvoorbeeld omzetten naar een gezinsdekking. Hebben de kinderen het nest al verlaten? Dan kun je de AVP mogelijk beperken. Zolang de kinderen voor studie uitwonend zijn, kunnen ze meestal nog wel meeverzekerd blijven.
Wil je meer weten over de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren of over andere verzekeringen? Onze adviseurs staan voor jou klaar.