Een auto is onmisbaar, maar het is ook een statussymbool. Wist je dat de dure auto van de buurman mogelijk gefinancierd is. Is dat slim?

Voor veel mensen is het belangrijk dat ze in een topmerk auto rijden. Dit komt deels natuurlijk door de goede ervaring met het merk, maar ook de status kan hierin meespelen. Bij het kopen van een auto hoef je het geld niet altijd beschikbaar hebben. Je kunt ook een financiering afsluiten om de gewenste auto toch te kunnen kopen, maar verstandig is het niet.

Financieren van een auto wordt steeds populairder

In 2016 was ongeveer de helft van de verkochte auto’s geleaset. In 2017 is private lease populair geworden en in de eerste helft van 2018 is dit verder uitgebouwd. Ook private lease is een vorm van financieren. Je kunt dus gerust stellen dat ruim meer dan de helft van de nieuwe auto’s gefinancierd is. Dus grote kans dat de nieuwe auto van de buurman ook gefinancierd is.

Wat zijn de risico’s van het financieren van een auto?

De lening los je af binnen een bepaald aantal jaren, maar er zijn ook zogenaamde doorlopende kredieten. Het gevaar is dat je op den duur nog aan het aflossen bent voor een auto die je inmiddels niet meer hebt. Bij het financieren van een auto kun je er beter voor zorgen dat de lening afbetaald is voordat je weer aan een andere auto toe bent. Een tweede lening voor het financieren van de volgende auto is natuurlijk onwenselijk. Dat maakt het bezitten van een auto wel erg kostbaar.

Laat je niet gek maken

Een auto is voor veel mensen noodzakelijk, maar daar blijft het niet bij. Door een grotere auto verhoog je het aanzien. Toch is dat niet de juiste insteek. Vooral als een auto gefinancierd moet worden is het zaak om de kosten zo laag mogelijk te houden. Benut vooral niet het maximale bedrag dat je kunt lenen. Een auto is namelijk een zeer slechte investering. Koop het liefst een jonge en degelijke auto in plaats van een grotere en duurdere auto. De maandelijkse kosten voor een oudere en grotere auto zijn namelijk aanzienlijk hoger dan de kosten voor een kleine en jonge auto.

Verzeker de gefinancierde auto WA casco

Houd rekening met de grootst mogelijke pech. Je haalt de auto op en nog voordat je thuis bent zie je op een gelijkwaardige kruising een weggetje van rechts over het hoofd. Met de WA casco autoverzekering vergoedt jouw verzekeraar de schade. De gevolgen van een beperktere verzekering kunnen groot zijn. Een auto is bijvoorbeeld gefinancierd voor 7.500 euro en er ontstaat ook nog een onverzekerde schade van een paar duizend euro.

Ga bij het financieren voor een korte looptijd en probeer het leenbedrag zo laag mogelijk te houden. Het financieren van een auto is namelijk kostbaar.