Ouders willen het liefst de kinderen een kapitaaltje meegeven zodra ze het ouderlijk huis verlaten. Tegenwoordig is het verstandiger om te sparen voor de studie.
Vroeger werden er massaal spaarverzekeringen afgesloten voor de kinderen. Zodra ze 18 jaar werden, werd het opgebouwde kapitaal in één keer uitgekeerd. Tegenwoordig is dat fiscaal niet meer interessant. Door de lage spaarrente is ook het sparen niet meer interessant, maar nog steeds wel aan te raden. Je wilt de kinderen namelijk graag op gang helpen zodra ze het huis verlaten. Door de afbraak van de studiefinanciering en de introductie van de studieschuld doen ouders er verstandig aan eerst te sparen voor de opleiding.
Wat houdt een studieschuld in?
Tot een paar jaren geleden hadden studenten recht op een studiefinanciering. Als de ouders een laag inkomen hadden was er zelfs recht op een hoger bedrag. Tegenwoordig stelt de studiefinanciering niet zoveel meer voor. De nadruk ligt nu op het lenen van geld. Het gevolg is dat er een studieschuld wordt opgebouwd. Deze zorgt ervoor dat ze na de studie gelijk een schuld moeten dragen. De terugbetaalregeling is zeer soepel, maar het terugbetalen moet wel gebeuren. Als starter op de huizenmarkt kun je hierdoor het kopen van een huis in bepaalde gevallen wel vergeten.
De kinderen helpen door het bekostigen van de studie
Iedereen heeft gelijke kansen op het volgen van goed onderwijs. Helaas gaat deze stelling tegenwoordig niet meer op. Voor studenten met ouders met een laag inkomen hoeft onder voorwaarden een groot deel niet terugbetaald worden. Maar het studeren van de kinderen is voor ouders duurder geworden. Ouders die voor de studie een flink bedrag achter de hand hebben kunnen schulden voorkomen. Afgestudeerden die geen schulden hebben, kunnen gelijk volwaardig een bestaan opbouwen. Een huis kopen is financieel zwaar, en met een studieschuld vaak zelfs onmogelijk.
Hoeveel vermogen moet je achter de hand hebben?
Het maakt nogal verschil welke studie de kinderen gaan volgen. Misschien nog wel bepalender is waar ze de opleiding volgen. Moeten ze op kamers of blijven ze goedkoop thuis wonen? Ook is het belangrijk om vast te stellen wat er nog wel vanuit de DUO komt aan studiefinanciering. Vergeet ook de collegekosten en de totale duur van de opleiding niet. Maak voor jezelf een optelsom van de kosten van de studie en alles wat erbij komt. Vooral bij een langlopende opleiding kunnen de totale lasten eenvoudig in de tienduizenden euro’s lopen. Dus vroeg beginnen met sparen is belangrijk.
Zonder schulden een carrière op kunnen bouwen is door het huidige studiefinancieringsstelsel een groot geschenk. Je laat de kinderen namelijk liever niet starten met een flinke schuld op hun naam.